Ordlista för Elitismen



1.  Kulturellt kapital är ett begrepp som uppfanns av en fransk sociolog vid namn Pierre Bourdieu. Precis som ekonomiskt kapital är kulturellt kapital något som oftast går i arv. Tanken är att föräldrar med hög utbildning har ett större ordförråd och fler kulturella referenser. Deras sätt att tala är högt värderat i samhället då det förknippas med utbildning. Detta är vad som åsyftas med högt kulturellt kapital, som givetvis står i motsats till lågt kulturellt kapital. Genom att barnen matas med föräldrarnas och vänners sätt att tala, förs det kulturella kapitalet vidare mellan generationer och i umgängeskretsar.

2.  Att vara alienerad: Att erfara en känsla av utanförskap som förbjuder allt engagemang. Till exempel kan en individ som känner sig förbisedd av alla politiska partier och menar att all politik är skit, klassificeras som alienerad från politiken.

3.  Socioekonomisk status – alltså en sammansättning av begreppen social status och ekonomisk status. Den sociala statusen – ens position i samhället, yrket, bakgrunden, ens antal vänner med mera. Den ekonomiska statusen – hur mycket pengar man har tillgång till. För att få en sammansatt bild av någons samhällsstatus kan begreppet »socioekonomisk« användas.

4.  Upplysningsfilosof – En filosof som verkade under upplysningstiden, det vill säga den tidsperiod som pågick i Europa ungefär mellan sent 1600-tal fram till 1800-talet. Upplysningens ideal var rationalism, och med hjälp av vetenskap och filosofi försökte upplysningstänkare skissera ett mer jämlikt och fritt samhälle, och förstå hur den naturliga världen fungerade.

5.  Reproducering – Ännu en sociologisk beteckning. Den används för att visa hur vissa samhälleliga fenomen återupprepas. Ofta används ordet i diskuterandet av ojämlikheter. Till exempel hur ekonomiska klyftor reproduceras från generation till generation. Reproducering kan i det fallet undvikas genom ekonomisk utjämning eller fler möjligheter till social klättring för de utsatta. I texten har jag skrivit om reproducering av kulturellt kapital. Jag använder termen för att hänvisa till hur kulturellt kapital återskapas från generation till generation. Se not 1 för kulturellt kapital.

6.  Avantgarde – Franska för förtrupp. Uttrycket står för en tanke som ofta har stötts på historiskt inom vänstern. Inom vänstern har man antagit att ens egna värden å ena sidan är universellt gångbara, men å andra sidan har man samtidigt insett att de är för radikala för att implementeras direkt. Därför krävs en radikal förtrupp som visar vägen för massorna, gör revolution och intar makten.

7.  Homogen – likformad. Om en grupp är homogen är alla dess medlemmar likartade i åsikter, tankar och uttryck. Motsatsen är heterogen, som betecknar en grupp med stora olikheter mellan individerna.